Jak to kiedyś się warzyło
![]()
Jak to kiedyś się warzyło ![]()
![]()
Rozpoczynamy wyjątkowy cykl warsztatów kulinarnych, podczas których spotkają się seniorzy i przedszkolaki. To niezwykłe, wielopokoleniowe spotkania, pełne wspomnień, smaków i dobrej zabawy.
Celem naszych warsztatów jest wspólne przygotowywanie i degustowanie tradycyjnych śląskich potraw.
To będzie czas rozmów, nauki i radości.![]()
#FunduszeUE#FunduszeEuropejskie


31. października 2025 roku
„Jak to kiedyś się warzyło. Cykl warsztatów kulinarnych” realizowane w ramach projektu nr: FESL.10.24-IZ.01-070G/23 pt. „W kierunku transformacji w Gminie Wyry” w ramach Funduszy Europejskich dla Śląskiego 2021-2027, (Fundusz na rzecz Sprawiedliwej Transformacji) dla Priorytetu: FESL.10.00 – Fundusze Europejskie na transformację dla Działania: FESL.10.24-Włączenie społeczne – wzmocnienie procesu sprawiedliwej transformacji.
31.10.2025 w przedszkolu w Wyrach odbyły się pierwsze zajęcia z cyklu „Jak to kiedyś się warzyło”. Udział w nich wzięła grupa Motylki, która z ogromnym zaangażowaniem poznawała tajniki tradycyjnego kiszenia kapusty.
Pani Teresa Czempas opowiedziała dzieciom, jak dawniej przygotowywano kapustę do kiszenia. Przedszkolaki mogły poznać cały proces, a także samodzielnie przygotować kapustę i włożyć ją do słoików.
Na zakończenie mali uczestnicy mieli okazję spróbować kiszonej kapusty, którą przyniosła Pani Terenia-była pyszna!![]()
#FunduszeUE#FunduszeEuropejskie






30. października 2025 roku
30.10.2025 w przedszkolu w Gostyni odbyły się pierwsze zajęcia z nowego cyklu „Jak to kiedyś się warzyło”. Dzieci poznały tajniki tradycyjnego kiszenia kapusty. Pani Teresa Czempas opowiedziała, jak dawniej przygotowywano kapustę do kiszenia i pokazała jak wyglądało szatkowanie.
W zajęciach pomagały Panie z Klubu Senior +. Dzięki ich obecności spotkanie nabrało wyjątkowego, międzypokoleniowego charakteru.![]()
Przedszkolaki mogły samodzielnie zetrzeć marchewkę, przyprawić kapustę solą i ubijać do słoików. Chętne przedszkolaki także wchodziły ” na sucho” do beczki, aby poznać jak dawniej wyglądał proces kiszenia kapusty. Dzieci poczuły klimat dawnych prac domowych.
Dziękujemy za udział w zajęciach ![]()
#FunduszeUE#FunduszeEuropejskie







